Arbetsgivaravgift

Så fungerar arbetsgivaravgifter för egenanställda

Att vara egenföretagare innebär att hålla koll på många aspekter av verksamheten, och en viktig del av detta är arbetsgivaravgifter. För anställda betalas dessa avgifter av arbetsgivaren, men som egenanställd har du själv ansvar för att betala dem. När du är blir egenanställd via Shoutly tar vi hand om arbetsgivaravgiften så att du slipper tänka på det.

Vad är arbetsgivaravgifter?

Arbetsgivaravgifter, ofta kallade sociala avgifter, är avgifter som arbetsgivaren betalar för sina anställda. Dessa avgifter används för att finansiera det grundläggande sociala försäkringsskyddet, inklusive ålderspension, sjukvård och social omsorg. Arbetsgivaravgifterna ska betalas till Skatteverket, avgiften ligger på 31,42% av den bruttolön som betalas ut. Om du inte har anställda, betalar du bara avgifter för dig själv.

Avgiften ska betalas för varje person som arbetar, oavsett om de har en arbetsgivare eller är egenanställda.

När ska arbetsgivaravgifter betalas?

Arbetsgivaravgifter betalas varje månad den 12e med undantag för januari och augusti då de betalas den 17e.

Som företagare lämnar du in en arbetsgivardeklaration och betalar in skatter och avgifter. Som egenanställd hjälper vi dig med dessa inbetalningar, vilket gör det enklare för dig.

Fördelar med att vara egenanställd

Förutom att vi på Shoutly hanterar arbetsgivaravgifter och skatter åt dig, säkerställer vi även att du är trygg och försäkrad under dina uppdrag. Vi erbjuder ett omfattande försäkringspaket, så länge du föranmäler dina uppdrag.

Hur räknar man ut arbetsgivaravgifter 2024?

Arbetsgivaravgiften baseras på din ålder och inkomst. Den fulla avgiften på 31,42% gäller för de flesta, men det finns undantag.

Personer födda 1956 eller senare betalar i regel full avgift. Undantag finns för:

Relaterade ord
Hittar du inte svaret du söker? Kontakta oss här eller direkt på contact@shoutly.com