Arrow pointing right
Företaget samarbetar enkelt med sina frilansare genom Shoutlys smidiga kravställningsmallar

Publicerad:

April 18, 2024

Anlita frilansare - det här ska du tänka på

Som uppdragsgivare kan det vara fördelaktigt att kunna styra arbetskraften genom att dra nytta av gig-ekonomin. I den här artikeln får ni lära er mer om denna arbetsform och hur man genom den kan skapa en mer effektiv och flexibel arbetsstyrka. 

Istället för att enbart förlita sig på fasta anställningar kan man ta in expertis för tillfälliga uppdrag när behovet uppstår. När företaget tar in giggare som jobbar med flera olika tillfälliga uppdrag har företaget möjlighet att dra nytta av rätt kompetens för varje specifikt uppdrag. 

Att anlita en konsult eller frilansare för att tillföra expertis inom kommunikation, marknadsföring eller design är ett effektivt sätt att snabbt anpassa sig till förändringar i arbetsbelastning och budget. Anlitandet av konsulter ger dig tillgång till en dedikerad resurs samtidigt som du minskar risken när det gäller kostnader och avtalslängder. Konsulter har ofta insikt från många olika branscher och verksamheter vilket ger dig tillgång till aktuell och bred expertis som kan anpassas efter behov. 

Användningen av konsulter och frilansare kan hjälpa dig att skala upp eller ner kostnaderna i enlighet med företagets cykler och marknadens trender. Det kan leda till kortare ledtider, förbättrad kommunikation och göra verksamheten mer snabbfotad.

När du överväger att anlita en egenanställd finns det flera viktiga faktorer att beakta som kund. Följ vår guide för att undvika vanliga fallgropar och säkerställa en smidig process. När du går vidare med att anlita en egenanställd, är det viktigt att komma ihåg att ni båda har valt varandra och kommit överens om uppdragets omfattning och utförande.

Referenstagning

För att säkerställa att den egenanställde uppfyller dina förväntningar är det klokt att kontrollera och ta referenser. Be alltid den egenanställde om tillstånd innan du kontaktar referenser, och var noga med att endast kontakta de referenser som kandidaten har gett sitt godkännande för. Referenserna ger ofta en bra bild av hur den personen fungerar att jobba med. 

Registerkontroll

Särskilda förhållanden kräver särskilda åtgärder. Om den egenanställda ska arbeta med barn och ungdomar eller ha ansvar för ekonomiska eller andra känsliga områden, rekommenderas det starkt att man genomför en registerkontroll för att säkerställa att personen inte har en brottslig historia inom det specifika området. 

Tydliga avtal och kravställningar

Tydliga avtal och kravställningar är avgörande när du som företag anlitar frilansare av flera anledningar. För det första fastställer dessa dokument förväntningarna och ansvarsfördelningen mellan parterna. Genom att tydligt specificera arbetets omfattning, deadlines och betalningsvillkor undviker du missförstånd.

Dessutom ger tydliga avtal och kravställningar båda parter möjlighet att skydda sina intressen. Genom att inkludera punkter om upphovsrätt, konfidentialitet och eventuella begränsningar i användningen av det färdiga arbetet kan båda parter känna sig trygga i samarbetet.

Slutligen underlättar tydliga avtal och kravställningar kommunikationen och samarbetet mellan företaget och frilansaren. Genom att ha klara riktlinjer att följa kan båda parter fokusera på att leverera det bästa möjliga resultatet utan att behöva oroa sig för oklarheter eller överraskningar längs vägen.

Kom överens om ersättning

Sätt en rimlig och konkurrenskraftig ersättning för det arbete som ska utföras. Tydliggör också betalningsvillkoren, inklusive när och hur betalningar ska ske. Det är viktigt att skapa tydlighet kring betalning för att undvika tvister.

Kommunikations- och rapporteringsstruktur

Etablera en tydlig kommunikations- och rapporteringsstruktur för att underlätta samarbetet. Ange vilka kommunikationskanaler som ska användas, hur ofta uppdateringar ska ges, och vem som är ansvarig för att godkänna arbete och fatta beslut.

Flexibilitet och förändringshantering

Förstå att projekt och arbetsuppgifter kan förändras över tid, och var beredd att vara flexibel och hantera dessa förändringar på ett konstruktivt sätt. Bygg in mekanismer för förändringshantering i avtalet för att kunna anpassa er till nya behov eller omständigheter utan att störa projektets leverans eller resultat.

Senaste inläggen
Kontakta oss
Let's talk.
Vill du veta mer eller boka en demo?
contact@shoutly.com
+46 (0) 76-028 57 55
Icon with paper plane, indicating your message was sent
Meddelande skickat
Vi kommer att återkomma till dig så snart vi kan.
Oops! Something went wrong, please try again or reach out to us on contact@shoutly.com