Person som frilansar fakturerar utan eget företag genom Shoutly

Publicerad:

November 22, 2024

Tips för dig som vill bli frilansare

Är du sugen på att börja frilansa? Att vara frilansare innebär att du säljer enstaka uppdrag och tjänster till andra företag och privatpersoner. Du driver ofta ett eget företag eller använder ett egenanställningsföretag som Shoutly för att fakturera dina kunder. Att jobba som frilansare skiljer sig mycket från en fast anställning och innebär en stor frihet för dig eftersom du styr över din tid och dina uppdrag själv. 

Det finns såklart både fördelar och nackdelar med att jobba som frilansare, du kan läsa mer om det här

Här får du lite tips som kan vara bra att tänka på innan du tar dina första uppdrag.

Konsten att sälja in sig själv 

När du ska sälja in dig till en kund så konkurrerar du med otaligt många människor och vissa kommer garanterat ha mer erfarenhet än du och vissa kommer vara billigare än du. Det beror såklart på vilken bransch du jobbar inom men även vilken spetskompetens du har.

Något som de allra flesta gör när de ska sälja in sig själva är att beskriva vilka erfarenheter och utbildningar man har. Det är såklart bra men du ska också försöka rikta in dig på hur just du, med din kompetens, kan gynna just det företagets affärer. Det är oftast en mer intressant vinkel för företaget som ska köpa dina tjänster och kan få dig att sticka ut från mängden.

Att sätta ett pris på dina tjänster

Prissättning är också oerhört viktigt när du arbetar som frilansare, dina kunder betalar för din erfarenhet och dina resultat. Du måste fundera på vad dina kunder får för pengarna och värdera dina tjänster utefter det. Samma typ av jobb kan värderas olika för olika bolag och det är svårt att sätta ett helt standardiserat pris, anpassa dig efter din kund.

Är du helt ny på marknaden kan du givetvis inte ta samma pengar som någon som har jobbat i flera år, har hundratals jobb i bagaget och starka referenser. En för hög prissättning om du är ny kommer göra att du inte får jobben du vill ha så var flexibel. 

Ibland kan det vara bättre att tacka ja till en lägre ersättning än att inte ta jobbet alls om du kan använda arbetet för att stärka din portfolio. Vilket i sin tur kan leda till att du får bättre betalda jobb i framtiden. Här måste du vara strategisk.

Ha som regel att aldrig göra något gratis, ditt arbete och din tid är alltid värt något. Du kommer säkert att få förfrågningar att göra något gratis mot exponering eller mot att få använda materialet i din portfolio. Tänk på att de inte hade efterfrågat dina tjänster om det inte hade gynnat deras affär, om företaget tjänar pengar på ditt material eller dina tjänster så ska du också göra det.

Så blir du en bättre frilansare:
  • Investera i dig själv och utveckla din kompetens. Bli bättre på att sälja, gå utbildningar och lär dig nya saker hela tiden.
  • Grunden till att kunna njuta av friheten som frilansare är disciplin. Planera din tid och dina uppdrag, blicka framåt och var proaktiv.
  • Avsätt tid för att bygga ditt egna varumärke genom att synas. Det kan vara genom att nätverka eller dela din kunskap genom ett instagramkonto, en blogg eller liknande.
  • Definiera din målgrupp och bli en expert inom det området. Det är mer intressant för ett företag att ta in dig om du har en nischad spetskompetens än om du kan lite om mycket. Det är också här du kan sticka ut i mängden och börja ta betalt.
  • Hitta kanaler där du kan hitta nya kunder. Bli inte beroende av någon annan för att hitta jobb utan sprid ut risken och bygg en stadig kundkrets på egen hand. Marknadsplatser för frilansare kan vara en bra start eller ett komplement till dina andra uppdrag.
  • Förstå dig på prissättning och försök ta reda på hur du ligger till bland konkurrenterna. 
  • Skriv avtal med dina kunder och be om tydliga kravställningar. Det ska vara tydligt vad som förväntas av dig för att du ska få betalt. Ett välskrivet avtal gör att både du och företaget har något att luta er tillbaka mot om en tvist skulle uppstå.
  • Det kan vara en bra idé att använda ett egenanställningsföretag som Shoutly om du tycker det känns svårt att hålla kolla på skatter och avgifter. Då får du dina pengar utbetalda som lön direkt på ditt konto utan att behöva krångla med bokföring.
  • Ska du starta eget aktiebolag eller enskild firma måste du sätta dig in i hur det fungerar att driva bolag. Det kan vara bra att gå en kurs i att driva eget. Kom ihåg att du själv är ansvarig för att sätta undan pengar till pensionen om du driver ett eget företag.
fler artiklar
Kontakta oss
Vill du veta mer eller boka en demo?

contact@shoutly.com
+46 (0) 76-028 57 55
Boka möte
Meddelande skickat
Vi kommer att återkomma till dig så snart vi kan.
Something went wrong, please try again or reach out to us on contact@shoutly.com